ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γυμναστήρια και χώροι άθλησης: Πότε και πως ανοίγουν

Pinterest LinkedIn Tumblr

Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν προς τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με σχετική δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.

Γιατί θα ανοίξουν τελευταία; Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν από τους κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται αρκετά άτομα (προσωπικό και αθλούμενοι) με αποτέλεσμα να είναι υψηλής επικινδυνότητας. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι γιατροί τονίζουν ότι η γυμναστική αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση της αναπνοής μας. Έτσι υπάρχει ενδεχόμενο για αυξημένα επίπεδα αερολύματος στον αέρα.

Γυμναστήρια: Ποιες είναι οι οδηγίες για όταν ανοίξουν

Αρχικά στην είσοδο κάθε κλειστού χώρου άθλησης είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την υγιεινή των χεριών, για τους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής, τα συμβατά συμπτώματα με τον ιό Covid- 19.

Στη συνέχεια τα όργανα γυμναστικής θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση μεταξύ τους, ενώ ανάμεσα στα όργανα θα τοποθετούνται καρέκλες πάνω στις οποίες οι αθλούμενοι θα τοποθετούν τα προσωπικά τους είδη (η χρήση των αποδυτηρίων και η αποθήκευση των προσωπικών ειδών εκεί θα απαγορεύεται).

Για την είσοδο κάθε αθλούμενου στον χώρο του γυμναστηρίου, προϋποτίθεται προσυνεννόηση και πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων του (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κτλ). Κατά τη διάρκεια της άσκησής του καλείται να χρησιμοποιεί αλκοολούχο αντισηπτικό ή να πλένει τα χέρια του, πριν και μετά από κάθε μετακίνηση σε άλλο χώρο ή όργανο γυμναστικής.

Το γυμναστήριο καλείται να έχει επάρκεια υγιειονομικού υλικού, δηλαδή γαντιών μιας χρήσης, χειρουργικών μασκών και αλκοολούχου αντισηπτικού. Επίσης οι κάδοι απορριμμάτων θα πρέπει να είναι κλειστοί ποδοκίνητοι κάδοι, υποχρεωτικά.

Η λειτουργία εγκαταστάσεων κλιματισμού γίνεται σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων».

Όλοι οι αθλούμενοι θα πρέπει να τηρούν την ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ τους. Στον χώρο θα βρίσκονται εμφιαλωμένα νερά και οι καταψύκτες δε θα είναι σε λειτουργία.

Γυμναστήρια: Τι ισχύει για το προσωπικό

Το προσωπικό υποχρεούται να φοράει μάσκα και να απολυμαίνει τακτικά τα χέρια του. Αν κάποιος από τους επαγγελματίες του χώρου παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με τον κορονοϊό, δε θα πρέπει να βρίσκεται στον χώρο. Στη συνέχεια αν κάποιος από το προσωπικό ανήκει σε μία ευαίσθητη ομάδα ή σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να μεταφερθεί σε κάποια θέση χαμηλού κινδύνου έκθεσης.

Bonus tips για μεγαλύτερη ασφάλεια επαγγελματιών και αθλουμένων

  1. Απολυμαίνουμε τακτικά τα χέρια μας.
  2. Αποφεύγουμε να έρθουμε σ’ επαφή με υγρές επιφάνειες (π.χ. από ιδρώτα).
  3. Απολυμαίνουμε τα όργανα πριν και μετά από κάθε χρήση.
  4. Απολυμαίνουμε τα ρούχα που φορούσαμε στην προπόνησή μας στο γυμναστήριο (60 βαθμούς Κελσίου).
  5. Οι αθλούμενοι επιλέγουμε να πάμε σ’ έναν κοντινό χώρο άθλησης και ιδανικά με τα πόδια ή δικό μας μεταφορικό μέσο.

Write A Comment