Ουλίτιδα: Αντιμετώπισέ τη όσο είναι νωρίς - TFM.gr

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων και αποτελεί το αρχικό στάδιο της νόσου των ούλων στο στόμα μας. Ουσιαστικά προκαλείται από την κατακράτηση ή τη μη σωστή απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Η τελευταία είναι ένας μαλακός σχηματισμός από προϊόντα υπολειμμάτων τροφών, οξέων και μικροβίων στην “τσεπούλα” των δοντιών μας  που δημιουργείται γύρω από τα ούλα.

Τα πρώτα συμπτώματα της ουλίτιδας φαίνονται όταν, ενώ πλένουμε τα δόντια μας σωστά, τα ούλα μας ματώνουν. Τότε μπορεί να υπάρχουν αλλαγές τόσο στο χρώμα, όσο και στο σχήμα των ούλων, τα οποία εμφανίζονται αντίστοιχα πιο κόκκινα (ερυθρά) και πιο διογκωμένα. Τα σημεία και συμπτώματα της ουλίτιδας μπορεί να είναι αρχικά αντιληπτά από τον ίδιο τον ασθενή, αλλά η διάγνωση γίνεται πιο ολοκληρωμένα από τον οδοντίατρο.

Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την ουλίτιδα εγκαίρως;

Η ουλίτιδα είναι μία, μικροβιακής αιτιολογίας, φλεγμονή των ούλων. Όπως κάθε φλεγμονή στο σώμα μας πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Στα πολύ αρχικά στάδιά της είναι πολύ απλή και εύκολη τόσο η θεραπεία της όσο και η αναχαίτηση της εξέλιξής της. Ωστόσο η ουλίτιδα στην αρχή μπορεί να είναι εντοπισμένη σ’ ένα δόντι ή σε μια ομάδα δοντιών, αλλά σταδιακά μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το στόμα.

Προοδευτικά μετατρέπεται σε μια πιο σοβαρή ασθένεια των ούλων, την περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη γνάθο και να προκαλέσει έως και την απώλεια των δοντιών μας.

Πως μπορεί η ουλίτιδα να επηρεάσει την υγεία μας;

Η ουλίτιδα μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας σε πολλά επίπεδα. Τα έντονα διογκωμένα και παραμορφωμένα με έντονο χρώμα κόκκινα ούλα “χαλούν” την αισθητική του χαμόγελου, άρα και την ψυχολογική υγεία του ασθενή. Σε μια έντονη ουλίτιδα μπορεί να προκαλείται αιμορραγία των ούλων κατά την μάσηση, ή ακόμα και κατά την ομιλία.

Οι συνεχείς μικροαιμορραγίες αλλοιώνουν τη γεύση του ασθενή και μπορεί να προκαλέσουν και δυσοσμία. Η μεταλλική γεύση μειώνει την ποιότητα ζωής του ασθενή ενώ η δυσοσμία μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές του σχέσεις και τη μετέπειτα ψυχολογική του κατάσταση.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αντιληφθεί ο ασθενής με ουλίτιδα ότι κάθε φορά που τρώει ή πλένει τα δόντια του συμβαίνει κάποιου βαθμού μικροβιαιμία, η οποία σε κάποιο πιθανό παθολογικό υπόβαθρο (καρδιολογικές παθήσεις) μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε μικροβιακής αιτιολογίας ενδοκαρδίτιδα.

Πολύ σημαντική δε είναι και η αντιμετώπισή της στα παιδιά, στα οποία μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα σε τερηδόνα των δοντιών τους.

Γίνεται προϊοντική αντιμετώπιση της ουλίτιδας;

Η ουλίτιδα αντιμετωπίζεται με σωστή απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας γύρω από την γραμμή των ελεύθερων ούλων (τα ούλα που ακουμπούν στα δόντια και δημιουργούν την μικρή “τσεπούλα”). Το παραπάνω επιτυγχάνεται πλήρως με το σωστό βούρτσισμα και τα κατάλληλα προϊόντα.

Προϊόντα, όπως το gel ή το στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης (chlorhexine σε περιεκτικότητες 0,1% ή 0,2%) μπορούν να βοηθήσουν όχι όμως να θεραπεύσουν από μόνα τους την ουλίτιδα, χωρίς τη σωστή απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Ο οδοντίατρός σας θα σας συμβουλεύσει για την ‘σωστή’ χρήση αυτών των προιόντων.

Άτομα με μεγάλη ευαισθησία στην ουλίτιδα

Η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των ούλων και η διόγκωση των ούλων με τη σειρά της μεγαλύτερη κατακράτηση μικροβιακής πλάκας, άρα και ουλίτιδα.

Γενικότερα παθολογικά αίτια στον οργανισμό ενδέχεται να έχουν ως πρώτη εκδήλωση μία έντονη ουλίτιδα στο στόμα. Τοπικά αίτια από την άλλη όπως είναι μία κακότεχνη έμφραξη, η κατακράτηση τροφής ανάμεσα σε δύο δόντια, συνωστισμένα δόντια, μπορούν να αποτελέσουν αιτία για την επαναλαμβανόμενη εμφάνιση τοπικής ουλίτιδας.

Χωρίς τοπικά ή γενικότερα παθολογικά αίτια το σωστό βούρτσισμα, αρκεί για να προσφέρει στον ασθενή ένα στόμα με υγιή ούλα.

Τι πρέπει να προσέχουμε στα ούλα των παιδιών μας;

Οι μικροί, όπως και οι μεγάλοι ασθενείς, μπορούν να νοσήσουν από ουλίτιδα. Γι αυτό, είναι καλό μέχρι τα 8 τους έτη οι γονείς να φροντίζουν τη στοματική υγιεινή των παιδιών, έστω με το να επιβλέπουν ή να τελειώνουν το καθημερινό βούρτσισμα των παιδιών. Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία κατά την καθημερινή στοματική υγιεινή, τότε έχετε διαπιστώσει την ουλίτιδα. Επισκεφτείτε έναν παιδοοδοντίατρο για να σας εκπαιδεύσει στο σωστό βούρτσισμα και τη σωστή χρήση οδοντικού νήματος.

Η καθημερινή ρουτίνα κατά της ουλίτιδας

Η καθημερινή στοματική υγιεινή, με σωστό βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα, τη σωστή χρήση οδοντικού νήματος  και την σωστή χρήση των μεσοδόντιων διαστημάτων με τα μεσοδόντια βουρτσάκια (για τους ενήλικες) που θα σας συστήσει ο οδοντίατρός σας, μπορεί να είναι αρκετή για να μην σας φέρει αντιμέτωπο με τη νόσο ουλίτιδα.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με την σωστή καθοδήγηση του οδοντιάτρου για τους ενήλικες ή του παιδοδοντιάτρου για τα παιδιά (σας ειδικός για την σωστή ψυχολογική προσέγγιση και εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και των γονιών τους στη στοματική υγιεινή), μπορεί να απαλλάξει πολύ εύκολα τον ασθενή από την νόσο ουλίτιδα και τις εξελίξεις της. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει τα σωστά προιόντα για τη συνολική σωστή προσέγγιση στην καθημερινή πρακτική της στοματικής σας υγιεινής.

Βασιλική Καφούρου DDS, MSc

Παιδοδοντίατρος

Υπεύθυνη KidzDent Παιδοδοντιατρική Κλινική – Vasiliki Kafourou

Ηρώων Πολυτεχνείου 38Α, Ηλιούπολη

τηλ. Ιατρείου: 2109910206

Κινητό: 6937282288

Write A Comment